Gøtt på landet

 

Med frie høner og kuer er det sannelig både gøtt og gøy på landet for økobonde Runar Sørli (50).

 

Tekst: Ingrid Aarrestad Østang

 

 
 

”Liker du egg?” sier Runar Sørli idet han åpner bildøra og balanserer et brett nylagte økologiske egg i hendene. Og egg blir det, der det diskes opp til lunsj i Runars selv-laftede tømmerhus på Sørli gård i Skjeberg, med eimen av bjørkeved og kaffe dansende mellom veggene. 

 

Scroll ned

V

Visjonen er å skape rene og naturlige produkter som både lages og smaker bedre. Ved å satse på økoligisk mat, så satser du ikke bare på deg selv, men dyrenes beste også.

- Rune Sørli 

 

Økologisk såklart!

Runar er økobonde på sin hals. Selv om han i sin tid gikk på vanlig landbruksskole og lærte å sprøyte og gjødsle som alle andre bønder, var han aldri helt komfortabel med det. Noe av det verste han gjorde før han la om til økologisk drift, var å dra på seg den hvite dressen og sprøyte ut gift på åkeren.

Rune Sørli

Rune Sørli

- For meg blir det feil å sprøyte gift på maten vi skal spise. Da er det ikke lenger på naturens premisser, men på våre. Det handler om å ta det litt tilbake igjen, sier Runar bestemt. Da naboen hans la om til økologisk drift, tok Runar utfordringen og gjorde det samme.

- Jeg så at naboen min fikk pene åkre, så jeg begynte med ett jorde i 2003. Etterpå har jeg bare fortsatt, sier han. Nå er alt Runar driver med økologisk. Egg, kjøtt, melk, planter, korn og frø. Runar har i alt ti gårder han leier eller eier. For ham finnes det ikke noe yrke han heller kunne tenke seg å ha.

- Jeg elsker den friheten jeg har, sier han entusiastisk der han sitter ved bordet på det lune kjøkkenet. For Runar er en bonde av den glade sorten, og i alle fall en bonde av den frie sorten. Akkurat som hønene hans.

 

Scroll ned

V

 

Frie høner

I Runars hønsehus, et steinkast unna gården, bor det 7500 økohøner - og et par haner.  Her tripper de fritt omkring – ute som inne, sommer som vinter.

- Jeg har ikke sluppet dem ut de siste dagene fordi det har blåst og snødd så mye. Hadde du likt å sitte ute nå, spør han og peker på vinterlandet der ute. Men som regel er de ute året rundt. Runar er stolt av hønene sine. De verken hakker eller krangler noe særlig.

- Jeg sier bare ”ikke noe tull nå, jenter”, sier han. Sammen med fem venner driver Runar firmaet Vingulmark – et firma som omsetter økologiske egg. Det er populært, og folk kommer langveisfra for å kjøpe eggene fra de glade hønene i Skjeberg.

 

Scroll ned

V

 

Frie kuer

Noen kilometer fra hønsehuset ligger gården Tveter, der Runar har 80-90 kuer som tusler fritt omkring. De er ute og beiter fra tidlig på sommeren, før de tas inn på gården i cowboystil utpå høsten. Runar tok over dyrene og melkeroboten i 2009 - og driften er selvfølgelig også økologisk. Det blir det godt kjøtt av. For tredje året på rad leverer Runar kjøtt, melk og egg til Holmenkolldagene. Høy kvalitet må det være, når maten skal serveres ved Kongens bord. Til vanlig kan man bestille kjøtt fra Runars gård på nett.

 
 

 

- Vi langtidsmørner kjøttet, før vi skjærer det ned hos en kjøttskjærer som vakuumpakker det og setter nett på stekene, forteller Runar. Når han ikke er hos kyrene eller ”jentene sine”, det vil si hønene, kan det godt tenkes at Runar er på en av de andre gårdene han har. Der er det produksjon av planter som gjelder.

- Agronomisk er det mye mer spennende og moro å lykkes økologisk. Hvis du ikke har gjort ting riktig, blir det ikke noe avling, sier Runar, og innrømmer at han har et konkurranseinstinkt som gjør at han jobber hardt for å lykkes. 

 

Scroll ned

V

 

Å drive økologisk har vært en drøm hele livet. Tanken på at dyra har det bra og at det likevel blir et bra produkt gir meg inspirasjon til å drive med dette hver dag, året rundt.

- Rune sørli

 
 

Fri økobonde

Det har alltid gått litt unna rundt Runar. I sine yngre dager drev han med volleyball og judo, det var vorspiel og nachspiel og fester til morgengry på gården. Selv om han bor ute på landet, er han ikke ensom, og sjelden alene.

- Det finnes masse ensomme bønder, men jeg er stort sett positiv og veldig sosial. Det kommer alltid mange hit, og så har jeg alltid blitt bedt med på mye rart, sier han og klør hunden Snella bak øret. Nå drømmer Runar om å starte gårdsbutikk på tunet.

- Når jeg går og drømmer om noe, har jeg en tendens til å realisere det. Du kan jo ikke tenke at ”huff, nå får jeg mer å gjøre” hvis du har lyst til å skape noe, sier Runar engasjert.

Med tusen baller i lufta er det bare fantasien som setter grenser for denne frie bonden. Frie bønder – frie høner – frie kyr. Ja, det er gøtt på landet.

 

Sørli Gård:

•       Sørli gård har en 150 år lang historie.

•       Runar Sørli er femte generasjon bonde på gården.

•       Både drift av dyr og høsting av fôr er 100 % økologisk.

•       Du kan kjøpe økologisk kjøtt rett fra gården i Skjeberg, ved å klikke deg inn på www.sorligard.no

•       Runar Sørli driver firmaet ”Vingulmark” sammen med fem andre, inkludert Fredrik Fredriksen. Sammen har de to vært med på å utvikleøko-fôr i Norge.