Internasjonale konflikter, teknologiutvikling i rekordfart og «bruk og kast» har preget samfunnet i lang tid. Det har gått i ett lenge nå. Men nå er vi lei. Vi vil roe ned, vi vil tilbake til det enkle og ekte. Vi vil tilbake til naturen. Vi skal ha ekte håndverk, naturmaterialer og kvalitet. Og de grønne plantene skal inn i stua. Dette reflekteres blant interiørnyheter og rundt om på ulike messer.

– Når det skjer så mye rundt oss har vi behov for å skape vår egen lille «cocoon», et sted der vi kan lande litt. Da er det mange som vil søke tilbake til naturen.
— Camilla Jacobsen, INTAG
 

Når naturen kaller

 

I årevis har det blåst rundt oss. Teknologien har utviklet seg i rekordfart, og vi har beveget oss fremover i et slående tempo. Nå blir det stille etter stormen. Vi er slitne og vil tilbake til det enkle og ekte. Vi vil tilbake til naturen.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no Foto: Borge, INTAG, Tarkett, Golvabia
 
 
 
 

Enhver kraft har en motkraft. Lenge har pendelen svingt fremover med en voldsom fart. Stor utvikling på mange fronter, hyppige utskiftninger og «bruk og kast». Nå er vi slitne. Vi har et behov for å gå tilbake til det mest elementære – til naturen.

– Det handler om hvordan vi lever i dag og hva vi beveger oss mot. Når det skjer så mye rundt oss har vi behov for å skape vår egen lille «cocoon», et sted der vi kan lande litt. Da er det mange som vil søke tilbake til naturen, sier Camilla Jacobsen hos INTAG.

 


Vi blir mer og mer opptatte av materialvalg. Det skal være naturlig og bærekraftig. Kanskje er det en av grunnene til at vi ser en økning i populariteten til 70-tallets korkgulv.

 

Naturen inn i stua

Trær, dyr, planter og naturfarger har vært til stede i trendbilde lenge. Det vi ser nå er at det ikke lenger holder å etterligne elementene. Nå skal vi ta med selve naturen inn. Vi vil ha grønne planter i hvert hjørne og i hver vinduskarm. Vi vil ha møbler laget av naturens egne materialer, og vi liker tanken på håndverkeren som sitter i skogen og syr tekstiler for hånd.

 
 

– Vi ser klart en økning av tekstiler og tapeter laget av naturmaterialer. Det skal være lin og ull, og alt skal være av høy kvalitet, forteller Jacobsen.

 

Farvel til «bruk og kast»

I kolleksjonen Woodland Walk fra Sanderson er motivene inspirert av de engelske skogene. Designet er tegnet opp for hånd og malt oppå, i tråd med våre ønsker om bedre håndverk.

I kolleksjonen Woodland Walk fra Sanderson er motivene inspirert av de engelske skogene. Designet er tegnet opp for hånd og malt oppå, i tråd med våre ønsker om bedre håndverk.

Naturens økende popularitet, både som interiørinnslag og i materialer, går hånd i hånd med et ønske om bedre kvalitet, ekte håndverk og økende miljøbevissthet. Nå stiller vi høyere krav og investerer gjerne litt mer i gode produkter.

 

– Det er uten tvil et økende fokus på kvalitet. Vi ser at flere ønsker seg bort fra bruk og kast-samfunnet – vi er litt ferdig med det. Nå vil vi ha gode produkter, som kan holde en stund, sier hun.

 

 

Forteller en historie

Det er ikke lenger bare det ferdige produktet som betyr noe. Historien bak er vel så viktig.

 

– Nå skal vi fortelle en historie med produktene. Flere og flere er opptatt av hvilke materialer som brukes og hvordan produktene lages – hvor de kommer fra og hva som er historien bak, sier Jacobsen.

 

Naturlige gulv

Behovet for det naturlige og det ekte er lett å identifisere blant interiørnyheter og rundt om på ulike messer. Tekstilene skal være av naturmaterialer og malingen mer miljøvennlig. Tapetene oser av natur og økt fokus på historier. Gulvene skal være så naturlig som mulig.

 
GRØNT:   Naturen er en av våre viktigste inspirasjonskilder. Nå tas den også med inn i sine helt naturlige former – grønne planter skal pynte opp boligen.

GRØNT: Naturen er en av våre viktigste inspirasjonskilder. Nå tas den også med inn i sine helt naturlige former – grønne planter skal pynte opp boligen.

 

Tregulvene er som alltid populære i norske hjem, nå med økt fokus på å fremheve ujevnheter, synlige kvister og fargevariasjoner. De skal vise mer av sin naturlige skjønnhet og struktur.

 
Ekte tregulv:  Også tregulvene skal være mer naturlig. Her skal ujevnheter, synlige kvister og fargevariasjoner fremheves, ikke gjemmes bort.

Ekte tregulv: Også tregulvene skal være mer naturlig. Her skal ujevnheter, synlige kvister og fargevariasjoner fremheves, ikke gjemmes bort.

 

At korkgulv er på vei oppover, viser også hvor opptatte vi har blitt av materialer, for kork er bærekraftig og naturlig – alt vi ønsker oss.