MYSTERIEMAKEREN

På snaue to år som maler har Merete Steinvik Haugen rukket å bli en ettertraktet kunstner. Med ny utstilling i gjære fortsetter hun å sette spor etter seg.

 
Tekst: Ingrid Aarrestad Østang + Fotografer: Daniel Peralta Rasmussen og Monika Borgan

 

 

- Jeg sier ofte til barn som ser på bildene mine at jeg egentlig hadde tenkt til å bli detektiv, men så ble jeg kunstner i stedet. En kriminaletterforsker løser mysterier, mens jeg lager dem, sier billedkunstner Merete Steinvik Haugen.

 

Show me your true colours and I will never look at you as grey.

 

Overflod av idéer
I en bunkers på Hydrogenfabrikken i Fredrikstad står Merete og maler fra morgen til kveld - hver eneste dag. Å male er både hennes yrke og lidenskap, noe hun alltid har drømt om. Men det var først for nærmere to år siden at hun startet å male på fulltid.

Livet med tv- og filmproduksjon var over, det var kunstner hun skulle bli. Etter at hun tok valget har hun ikke sluttet å male. I fjor lagde hun 100 bilder, og nå er hun på god vei til å lage 100 nye. Når Merete først skal gjøre noe, liker hun å gjøre det ordentlig.

 
 
Hvis du skal lykkes med kunst, må du legge inn litt arbeid. Jeg har lyst til at bildene mine skal bli sett av flest mulig, for det er jo da man kommer ut med budskapet sitt.
— Merete Steinvik Haugen
 
Herfra og til månen

Herfra og til månen

Blir du med?

You can run but you cannot hide

You can run but you cannot hide

 

Hun syns det er en gave å få jobbe med farger og stemninger hver eneste dag, og Merete har ennå ikke havnet i en situasjon der hun ikke vet hva hun skal male. 

- Det er heller motsatt, jeg har for mange idéer, sier kunstneren begeistret.

 
 

Ser du meg?
Sånt blir det utstilling av. I fjor debuterte Merete med utstillingen ”Ser du meg?” på Fredrikstad Motorfabrikk. For henne var det viktig at hennes første utstilling hadde litt tyngde. Derfor stilte hun ut 100 malerier over det samme temaet – nemlig det å bli sett.

 

Fargene du ga meg.

 

Hun har alltid vært nysgjerrig på andre mennesker, og i utstillingen setter hun fokus på alle de menneskene vi har rundt oss hver dag – men som vi kanskje ikke orker eller vil se. Hun håper og tror at hun påvirket andre til å se flere mennesker med utstillingen sin. 

- En ting er at man kan påvirke noen til å se flere mennesker, men man kan også gjøre at noen føler seg sett, fordi de får en stemme. Det betyr noe, sier Merete. 

 
 

Gåtefulle bilder
Hun syns det beste med å være kunstner er at man kan skape noe av varig verdi, noe som kan utgjøre en forskjell. Og til tross for et høyt arbeidstempo trenger Merete tid til å synke inn i hvert tema, virkelig kjenne dybden i det. På den måten kan hun skape malerier som er litt gåtefulle. 

- Jeg lager gåter for andre. Når du ser på ett av maleriene mine, er idéen at du skal se noe nytt hver gang du ser på det. Alt etter hvilken sinnsstemning du er i, skal du kunne hente fram noe som blir personlig for deg, sier Merete.

Forever

Det er nok kjennetegnet på alle maleriene hennes, det at de uttrykker følelser, men samtidig forteller mange historier. 

- Når jeg lager historiene, gjemmer jeg dem litt etter hvert, sånn at du bare får hint om de historiene som jeg har tenkt inn i et bilde. Da er det lettere for deg å lage dine egne, sier Merete lurt. 

 
 

Maler på oppdrag
Ikke bare jobber Merete med malerier til sin nye utstilling, med planlagt åpning til høsten. Hun maler også på oppdrag, både for næringslivet og for privatpersoner. 

- Når jeg maler et maleri, putter jeg mye sjel i det. Da betyr det også litt at maleriet får et godt hjem der noen verdsetter det, sier hun. 

Og så langt har hun fått mange godord. Merete er glad for at folk liker maleriene hennes, og gleder seg til å fortsette å skape nye mysterier på lerretet – dag ut og dag inn. For Merete er på rett plass. Hun holder seg ikke tilbake. Til det har hun for mange bilder hun må male. 

 

Merete Steinvik Haugen

  • Merete Steinvik Haugen har en bachelorgrad i kunstfag fra London.
  • Hun har jobbet med film og tv i mange år.
  • Som en del av utstillingen ”Ser du meg?” i 2015 ga Merete ut en bok med alle de 100 maleriene og forskjellige tekster som både hun selv og andre har skrevet.
  • Merete maler for det meste med akryl og pigmenter.
  • Merete ønsker at maleriene hennes er såpass åpne i tolkningen at alle skal kunne kjenne seg igjen litt. 
  • Nå jobber Merete mot utstilling i utlandet. 
  • Les mer om Merete og kunsten hennes på m-art.no

 

 

 

Her finner du Hydrogenfabrikken og Meretes atelier:

 
 

Merete Steinvik Haugen har for tiden utstilling hos Cafe Magneta i Gamlebyen, se kart: