Kystleden


Drømmen om hytteferie i Østfold kan gå i oppfyllelse med bruk av Kystleden, som strekker seg praktisk talt langs nesten hele kysten med hytter og fyr som er åpne for overnatting for alle.

 

 

Kystled Oslofjorden

- med båt fra hytte til hytte

Kystledhyttene danner et nettverk av overnattingssteder langs kysten. Størrelsen på hyttene varierer fra to sengeplasser til kapasitet for en hel skoleklasse. Bygningene har hatt ulike typer bruk, som tidligere fyrstasjoner, militærhus, båthus, strandsitterhus og eldre feriehus. Mange av hyttene i Kystleden kan bare nås med båt, men noen er også tilgjengelig for syklister eller fotturister. Ofte følger en robåt med leien. Nå kan du leie disse bygningene for en rimelig penge. Standarden på hyttene er enkel og du må selv vaske etter deg.

 
 

Kystleden ønsker å inspirere til friluftsferdsel langs kysten på kyststier og med roing, padling og seiling. Slik legger kystleden til rette for et aktivt og miljøvennlig friluftsliv langs kysten og bidrar til bevaring av tradisjoner og kulturminner.

Ideen er hentet fra den tiden da ingen reiste kun for fornøyelsens skyld. De hadde et ærend å utføre, og i gjestgiveriene langs kysten kunne de reisende hvile eller vente på bedre vær.

Homlungen fyr

Homlungen fyr

Det er opprettet kystleder fra Oslofjorden til Troms. I Østfold finner du kystledhyttene ved Brekke sluser i Halden, på Strømtangen fyr utenfor Fredrikstad er det 3 kystledhytter (Bøyennaustet, Fyrvokterleiligheten, og fyrbua), Rekefabrikken på Papper,  på Akerøya, Homlungen fyr, Klyven, Steinhoggerhytta,  og Lauer. I tillegg har Kystleden et samarbeid med stiftelsene som drifter Gullholmen fyr uten for Moss og Struten fyr utenfor Fredrikstad.

Oslofjorden Friluftsråd jobber med å åpne enda flere kystledhytter langs kysten av Østfold i nærmeste fremtid. Den første kystledhytta i Østfold ble offisielt åpnet den 15. september 2008. Ikke bare har dette blitt den første kystledhytta i Østfold, men det har også blitt den første kystledhytta i Oslofjorden som kan være åpen gjennom hele året.

Strømtangen

Strømtangen

Hytta ligger på Nordre Lauer i Hvaler kommune, vegg i vegg med arbeidsbua til Skjærgårdstjenesten. Skjærgårdstjenesten har bistått med oppussing, istandsetting og klargjøring.

Kilde: Oslofjordens Friluftsråd ->

 
 

Fyrbua kan leies inntil 7 sammenhengende døgn.

Fyrbua ligger idyllisk til helt nede på brygga i Strømsund. Bua har en robust standard hvor du virkelig kan oppleve å ligge i en ekte sjøbu. På Strømtangen er det tre bygninger som kan leies ut; Fyrbua, Bøyenaustet og Fyrvokterleiligheten

Alle foto om Strømtangen - Oslofjordens Friluftsråd ->Transport 
Fyret ligger på en holme og båt må derfor benyttes. Kommer man med egen båt er det reservert båtplass for leietakere på brygga. Trenger man båtskyss kan vi være behjelpelig med dette. Nærmeste båthavn er Øyenkilen. Der er det mulighet for parkering og det er bussforbindelser til og fra Fredrikstad. For nærmere informasjon kontakt Onsøy-beviset på tlf: 91 89 87 04 eller 90 92 83 27.

 
 
 

Strømtangen fyr - fyrvokterboligen

Ved den vestre innseiling til Fredrikstad ligger øya Strømtangen med fyret som bærer samme navn.Ildsjelene i den svært så idealistiske kystkulturforeningen "Onsøy-beviset" rustet for noen år siden opp alle bygningene på øya. 

Alle foto om Strømtangen - Oslofjordens Friluftsråd ->

 
 

Foreningen har i alle år vært flinke med vedlikeholdet, et vedlikeholdsarbeide som krever sitt på et så saltsprøyt og værutsatt beliggenhet som her.Og for en fantastisk jobb det er gjort på Strømtangen - har kan du ha en sommerferie som opphøyer alt det beste ved den norske kystsommeren, eller hva med et bryllup, eller andre type selskaper? 

 

 

Fyrstasjonen ligger vakkert til ytterst på Strømsholmen i vestre innløp til Fredrikstad med utsikt til Hvaler og ytre deler av Oslofjorden. Fyret ble tent første gang i 1859 og har vært bebodd frem til 1977.

Fyrvokterleiligheten har 10 sengeplasser og annekset har 6 sengeplasser som leies ut for overnatting under ett. I sundet nord/vest på holmen er det anlagt en stor brygge som er et populært utfartssted for båtfolk. Her ligger også Bøyenaustet som kan leies til ulike samlinger (ikke overnatting). Bøyenaustet og Fyrvokterleiligheten leies ut separat. Disse bygningene ligger ca 400 meter fra hverandre.

 


 
Transport
Fyret ligger på en holme og båt må derfor benyttes. Kommer man med egen båt er det reservert båtplass for leietakere på brygga. Trenger man båtskyss kan vi være behjelpelig med dette. Nærmeste båthavn er Øyenkilen. Der er det mulighet for parkering  og det er bussforbindelser til og fra Fredrikstad. For nærmere informasjon kontakt oss på tlf: 91 89 87 04.

 
 
 

Bøyenaustet - ikke overnatting, men fin til store samlinger

Bøyenaustet ligger idyllisk til ved Strømsundet, sundet som skiller Strømtangen og Torautøyene. Foto: Oslofjordens Friluftsråd

Bøyenaustet ligger idyllisk til ved Strømsundet, sundet som skiller Strømtangen og Torautøyene. Foto: Oslofjordens Friluftsråd

Bøyenaustet ligger i Strømsund på nordsiden av holmen som huser fyrstasjonen. Fyrvokterleiligheten ligger på sørsiden. Mellom disse er det ca 400 meter i luftlinje. NB: Bøyenaustet er ikke bergnet for overnatting. Ønskes overnatting, må det skje i Fyrvokterleiligheten. Den må evt. bookes separat.

Bøyenaustet er ikke tilgjengelig i perioden 19. juni - 6. august. 
 
Transport
Fyret ligger på en holme og båt må derfor benyttes. Kommer man med egen båt er det reservert båtplass for leietakere på brygga. Trenger man båtskyss kan vi være behjelpelig med dette. Nærmeste båthavn er Øyenkilen. Der er det mulighet for parkering  og det er bussforbindelser til og fra Fredrikstad. For nærmere informasjon kontakt oss på tlf: 91 89 87 04.

 

 

Struten fyrstasjon utgjør nordgrensen i Ytre Hvaler nasjonalpark, ca 6 km nordvest for Vesterøy på Hvaler.

Alle foto fra Struten - Oslofjordens Friluftsråd->

Øya Struten er en meget spennende og spesiell øy. Foruten den sommerfølelsen  som slår direkte i mot deg i form av vakker badestrand og havblikk, så byr øya på usedvanlig og spektakulær landskap og natur. I sterk kontrast til de slipte og glatte svabergene langs Hvaler- og Fredrikstadkysten, så er det en totalt annen berggrunn som dominerer på Struten - her er det et røft og kvast landskap som  viser seg i form av sedimentære bergarter, et konglomerat av et forvitret materiale fra lavabergarten rombeporfyr - et steinlandskap som forteller om den vulkanske aktivitet som har vært her i Oslofjordens første år.

 

Historie

Struten fyr ble bygget i 1907, ligger nordvest for øya Nordre Søster. Fyret var bemannet helt fram til 1985. Struten fyr drives nå av Stiftelsen Gamle Struten og leies ut til allmennheten. Her er det flotte forhold for bading og dykking. Det første initiativet for å få et fyr på Struten ble tatt i 1886 av Fredrikstad og Sarpsborg sjømannsforeninger. Fyrdirektøren var enig i at Struten var et hensiktsmessig sted for et fyr, men mente at
en realisering lå langt fram i tid.

Et mektig syn møter deg på Struten uansett himmelretning du vender deg mot.

Et mektig syn møter deg på Struten uansett himmelretning du vender deg mot.

 

Høsten 1904 gikk barken Sir John Lawrence ned ved Struten, og hele mannskapet på 13 omkom.
Vraket ble lokalisert i 1997 og regnes som et marinearkeologisk funn av stor verdi. Forliset førte til at kravet fra sjømannsforeningene ble fremmet på nytt. Struten fyr ble bygd i 1906-07. Det er flere kjente forlis i nærheten, ved Søsterøyene like ved struten, ligger Albatross, en tysk torpedobåt/minelegger som gikk ned i april 1940. Motorskipet Thor III ligger rett vest av Struten. 

Holmen Struten er bygd opp av sedimentære bergarter, et konglemerat av et forvitret materiele fra lavbergarten rombeporfyr. Her er et rikt fugleliv, og den store fuglebestanden sørger for rikelig tilførsel av gjødsel og næringsstoffer. Derfor har det skrinne jordsmonnet fått et vekstgrunnlag for en variert flora. Strandbeltet og det nære sjøområdet er preget av en artsrikdom som er uvanlig på våre breddegrader.

 
 

Ønsker du å besøke Struten, så kan vi opplyse om at det er en brygge på nordsiden som kan brukes ved rolig sjø og sørlig vind. Kaia er sterkt utsatt for svell, og er ikke egnet for overnatting. Det er utlagt småbøye på nordsiden av Struten. Mindre båter kan ligge ved to brygger inne i bukta på sørsiden. Det er vanskelig å gå inn/ut av bukta ved stor sjø, men bra ved den innerste brygga selv i grov sjø. 

Leie av fyret

Foreningen Gamle Struten Fyr samarbeider med Oslofjorden Friluftsråd og utleie bookes direkte med OF. Hele fyret leies ut under ett. Booker du selv på nettet kan du leie inntil 5 døgn. Ukesleie går fra mandag til søndag. Prisen for ukesleie er kr 8100. Dette inkluderer bruk av propan. Ønsker du ukesleie må du ta kontakt med Oslofjordens Friluftsråd per telefon eller e-post. 

 
 


Transport

Den enkleste måten å komme seg til Struten på, er med egen båt, få noen kjente til å kjøre seg ut, eller dersom det ikke er mulig ta kontakt med Gamle Struten Fyr ved Skjalg Sørensen tlf 99710293 for avtale om formidling av transport. Transporten ligger gjerne i prisleiet 2500- 4500 avhengig av antall personer og type transport. Avtale om transport bør gjøres i god tid før utreise

Brukes det egen båt er det viktig at dere setter dere inn i de retningslinjene som ligger på OF og Strutens egne sider.

 

Kystledhytta på Akerøya

Akerøya ligger i Ytre Hvaler nasjonalpark. Kystledhytta ligger på østsiden av Akerøya, en og en halv kilometer vest for Brattestø (Asmaløy) på Hvaler. Den 1700 måls stor øya er nydelig, med rikt plante- og dyreliv. Det er fine telteforhold på øya. Det beiter også sauer her, for å holde kulturlandskapet i hevd. Det er 10 sengeplasser fordelt på 3 soverom.

Vi gjør oppmerksom på, at med det rike fuglelivet og husdyrholdet på øya, vil gjestene kunne møte dyr nokså tett på hytta.

Foto: Oslofjordens friluftsrås

Foto: Oslofjordens friluftsrås

Om øya

Akerøya – for et sommerparadis! Etter at du har besøkt øya en solrik sommerdag forstår du hvorfor båt- og badegjester har satt sin elsk på denne øya, som ligger like vest for øyene Spjærøy og Asmaløy. Akerøya er også et yndet sted for fugleelskere og den beste kjente fuglelokaliteten i Ytre Hvaler nasjonalpark. Øya er en viktig rasteplass for trekkfugler. En egen orintologisk stasjon ligger på øya som må sies å være det beste stedet i Norge å  tilegne seg kunnskap om alle fuglene som ankommer til Norge og bruker Akerøya som første stoppested før ferden går videre. 

Det eldste sporet etter mennesker på Akerøya er en gravrøys, antakelig fra bronsealderen (ca. 1800-500 f. Kr.). Festningsholmen med Akerøy fort ligger rett øst for Akerøya. Fortet ble anlagt i perioden 1680-1750 som en ytre befestning for Fredriksten festning i Halden og Fredrikstad festningsverker.

Kystledhytta på Akerøya. Foto: Oslofjordens Friluftsråd

Kystledhytta på Akerøya. Foto: Oslofjordens Friluftsråd

Akerøy fort er et av de mest synlige og spektakulære kulturminnene i Ytre Hvaler nasjonalpark. Her kan både barn og voksne få en opplevelse av skjærgårdens historie, holmens flotte beliggenhet og stedets rike flora. Øya var bebodd i flere perioder; det har vært både småbruk og husmannsplass her. Akerøya er et av de mest benyttede friluftsområdene i Hvalerskjærgården. Den mest attraktive delen av øya er området rundt gårdsbruket midt på øya og strender og svaberg på nordøstsiden av øya. Her er det gode muligheter til å fortøye båten og gå i land for å gå en tur, bade eller telte.

Transport

Akerøya er nok også populær fordi det ikke er så langt å reise ut hit, enten man kommer fra Fredrikstad eller en av Hvalerøyene. Det er ingen fergetransport ut til Akerøya. Kommer du med egen båt finnes det en bøye merket med kystled som du kan benytte, det er ingen gjestehavn på øya. Tlf.nr til ulike taxibåter: 47 86 66 66 eller 91 37 98 77. Bestill i god tid i forveien.

HUSK! På Akerøya er du naturens gjest: Nasjonalparken tilbyr et mangfold av opplevelser. Flott og variert natur med rikt plante- og dyreliv, muligheter for friluftsliv, jakt og fiske og et mangfold av kulturminner. Nasjonalparken har egne vernebestemmelser.

Vær spesielt oppmerksom på: 

  • All ferdsel skal skje varsomt og ta hensyn til vegetasjon, dyreliv og kulturminner
  • Ferdselsforbud i hekkeområdene for sjøfugl i tiden 15. april til 15. juli
  • Fartsbegrensning på sjøen i en sone nær Akerøya - maks 5 knop
  •  Du kan tenne bål, men husk det generelle bålforbudet mellom 15. april og 15. september. Fyr aldri opp bål eller engangsgrill på svaberg
 

Homlungen - for sjelefred og inspirasjon

Homlungen fyr fra 1867 ligger ytterst i Oslofjorden, og det er bare noen små øyer mellom fyret og Sverige. Man ser det svenske fastlandet i øst og Kosteröarna i sør. Ellers er det havet og de flate Hvalerøyene som omkranser Homlungen.

 

Alle foto: Oslofjordens Friluftsråd ->

 

Fyret og stedet er unikt med sin plassering nær Skjærhalden på Hvaler. Homlungen fyr ble første gang tent den 1. oktober 1867. I 1952 ble fyret avfolket og automatisert. Fyret ligger på holmen med navnet Homlungen som i sin tid var en husmannsplass under prestegården i Hvaler.

 
De fleste av gjestene ankommer Homlungen til fots fra Skjærhalden hvor man har hentet nøkkel til fyret, og til robåt som  man frakter seg selv ut på noen få meter til fyrholmen. Turen fra Skjærhalden tar omtrent 15 minutter. Fotturen vandres i typisk Hvaler-natur med lave og krokete trær, og fra marken dufter det deilig lyng. Utsikten til Sverige, Skagerrak og Hvalers flotte skjærgård får man gratis med på hele fotturen. 

De fleste av gjestene ankommer Homlungen til fots fra Skjærhalden hvor man har hentet nøkkel til fyret, og til robåt som  man frakter seg selv ut på noen få meter til fyrholmen. Turen fra Skjærhalden tar omtrent 15 minutter. Fotturen vandres i typisk Hvaler-natur med lave og krokete trær, og fra marken dufter det deilig lyng. Utsikten til Sverige, Skagerrak og Hvalers flotte skjærgård får man gratis med på hele fotturen. 

 

Homlungen fyr ble bygget for å lede skip som skulle inn i de indre farvann mot Singlefjorden og Halden. Homlungen er det fyret i landet som ligger nærmest svenskegrensen. Fyrstasjonen er i meget god stand takket være at foreningen Homlungens venner var veldig flinke til årlig å vedlikeholde fyrstasjonen. Fyret består av en fyrbygning i tre med et taktårn. I tillegg omfatter anlegget uthus, og do, naust og landing. Siden ombygningen i 1915 er utseendet på fyrstasjonen lite endret. Interiøret er også i store trekk bevart fra denne tiden. Fyret har en 4. orens linseapparat fra 1878 fra Frankrike og deler av det opphavelige snortrekket er fremdeles intakt. Lysets høyde er 13,5 meter over høyvann med en lysvidde på 12 nautiske mil.

 
 

 

Overnatting i fyrhuset

Oslofjorden Friluftsråd som har en sterk stilling i skjærgårdskommunen Hvaler, og har i mange år ønsket seg fyret. Under feiringen av Oslofjorden Friluftsråds 75-års jubileum i 2008, fikk friluftrådet ønsket oppfylt og mottok den storstilte gaven fra Kystverket. Oslofjorden Friluftsråd driver i dag Homlungen Fyrstasjon som kystledhytte. Så har du lyst til å overnatte på fyrstasjonen er det bare å ta kontakt med Oslofjorden friluftsråd (se kontaktinfo direkte her).

 

Fordi fyrene er livsviktige for folk på sjøen, er dørene inn til fyrlyktene stengt – rett og slett for å hindre at de blir ødelagt. Ved de fleste overnattingsfyrene er det fyrvokterboligen eller andre nærliggende bygninger man overnatter i – og ikke selve fyrhuset. Homlungen fyr på Hvaler er unntaket samt Haugjegla fyr på Smøla. Det er tross alt bare en kuriositet å ligge i fyrhuset i forhold til de andre fyrbygningene. Naturopplevelsene er uansett de samme.

Prisen på fyrleie varierer fra et par hundre kroner per person per natt til tusenvis av kroner for å leie hele fyret for én helg. Om man skal leie hele fyret, lønner det seg maturlig nok om flere deler på regningen. Fyrene har som regel mange senger. Homlungen fyr, som til sammen har 12 sengeplasser (8 i fyrvokterboligen og 4 i uthuset), leies ut for 2290 kroner per døgn. Man kan leie bare fyrhuset for 1890 kroner, eller bare det nyrestaurerte uthuset for 900 kroner per døgn. Det koster litt mindre om man er medlem av Oslofjorden Friluftsråd.

Kan sommeren bli så mye bedre enn dette?

Kan sommeren bli så mye bedre enn dette?

 

TRANSPORT

Fyret er ikke landfast, så må båt må benyttes. Kommer en til Hvaler med bil kan denne parkeres i Skjærhalden mot avgift. Det er også gode bussforbindelser til Skjærhalden, både fra Fredrikstad og Oslo. Fra Skjærhalden går det en blåmerket kyststi over svabergene, ca 15 minutters gange i kupert terreng, ut mot fyret. Stien er litt bratt og steinete noen steder, og kan være glatt i vått vær. To robåter merket med Kystleden ligger på landsiden, til transport over sundet. Det er båtplass til kystledbåtene ved fyret. Husk at båtene må tilbake til landsiden etter endt opphold, slik at neste gjest kommer seg ut til fyret!  


LAUER

 

Det er bare en håndfull fastboende igjen på øyene og ca. 35 hytter. De fleste av hyttene ligger på Nordre Lauer, det er også på Nordre Lauer fergeanløpet ligger.

 

 

På Nordre Lauer er det flotte hvitmalte sommerhus og små vakre hager hvor dagens klesvask får tørket seg i solvinden. På Søndre Lauer hvor de resterende sommerhusene ligger, er det flotte forhold for stangfiske. Tidligere var Lauer et viktig senter for det omfattende sildefisket som foregikk på Hvaler. På Nordre Lauer beveger du deg vekk fra hytteområdene om du går på stien ned i «Sauehølet», en dyp grop/kløft som er omkranset av tett medbusker og småtrær, som gir deg en anelse av frodig regnskog – artig at av alle steder på jord, så finner du dette eksotiske naturinnslaget på vegetasjonsfattige Lauer. Etter at du har kommet ut av kløften går du over en kolle og ut på en molo som fører deg ut til holmen Rødskjær. Her er det et fint friområde og flotte bademuligheter rett ut fra svabergene. Soltilbederne har behagelige skålgroper i svaberget her som gjør oppholdet til et herlig velbehag.

Det første bygget som møter deg i det du går av fergen på Nordre Lauer er den nye, koselige kystledhytta som man kan leie for en billig penge.  Hytta har 4 sengeplasser og ligger faktisk langs strandkanten. Drikkevann må medbringes. Bestilling av hytta gjøres påwww.oslofjorden.org, eller du kan ringe Oslofjorden Friluftsråd og bestille på telefon 67 55 49 90. Lauer anbefales til deg som vil sovne til bølgeskvulp og våkne til glade måkeskrik, og til dem som liker å gå svabergtur og studere fine sommerhus.

Kystledhytta på Lauer

Kystledhytta på Lauer

Kystledhytta helt til høyre i bildet.

Kystledhytta helt til høyre i bildet.

Transport
Hytta ligger på nord spissen av øya Nordre Lauer, en drøy kilometer sør for Skjærhalden (Kirkeøy) på Hvaler.For å komme ut hit kan du ta ferge, men siden det ikke er faste avganger hit, må du varsle fergeselskapet i forveien. Fergeseskapet Hollungen AS har telefonnummer 908 57 121. Tlf.nr. til ulike taxibåter;90 11 60 33, 97 75 32 04, eller  47 86 66 66 Bestill i god tid i forveien.

Ferge Skjærhalden - Lauer (Hollungen) / tidtabell ->


Rekefabrikken - den nye hytta på Papper, Hvaler.

Rekefabrikken er idyllisk plassert sammen med andre maleriske sjøboder på Papper. Fantastiske solnedganger og utsikt til farleden for småbåttrafikken kan nytes fra egen brygge med gode bademuligheter. Papper grenser til Ytre Oslofjord Nasjonalpark i vest, og det flotte natur- og kulturlandskapet på øya innbyr til hyggelig fotturer på smale veier og umerkede stier. På svabergene mot vest og i Hvalsund fiskes det etter sjøørreten og kajakken benyttes flittig i området. Syd på øya er naturreservatet Stendalen hvor hovedtreslag er Svartor. Rekefabrikken er en sjøbod med leilighet. Leiligheten med 6 sengeplasser leies ut.


Transport

Det er 100m å gå fra parkeringsplassen  i Bukta (En plass er reservert kystleden).

Rekefabrikken er tilgjengelig fra 18. mars - 9. oktober 2016


Hyttene ved kulturmiljøet Brottet

Alt dette får du utenfor hyttedøren til kystledhyttene på Spjærøy: Kystmuseet Hvaler, Brottet amfi, historisk steinhoggermiljø, kystlekeplassen, og ikke minst; naturen og den idylliske skjærgården ved Skjelsbusundet.

Ny kystledhytte på Spjærøy

Bygging av den nye kystledhytta  Mundastua.  Foto: Hvaler Kulturvernforening

Bygging av den nye kystledhytta Mundastua. Foto: Hvaler Kulturvernforening

Stenhoggerhytta og Klyven på Spjærøy, ligger i et kulturhistorisk vakkert område hvor den gamle stenhoggervirksomheten har satt tydelige spor. Hyttene er helt identiske. Høsten 2015 og vinteren 2016 har Hvaler Kulturvernforening bygget en helt ny kystledhytte, med beliggenhet bare noen få meter fra de Stenhoggerhytta og Klyven. Våren 2016 åpnes den tredje kystledhytten her. Hytta har fått navnet «Mundastua», oppkalt etter  «Munda» med døpenavn Amunda Bernhardine (Larsen), senere gift Johansen. I tillegg til å få en stor familie med fem barn og en rekke barnebarn, skulle Munda i en alder av 61 år starte en yrkeskarriere som fergekone, en betegnelse mange på Hvaler brukte på kvinner i denne funksjonen. Strekningen hun rodde, eller vrikket seg fram, sommer som vinter i hele 12 år, var fra Skjelsbu brygge til Nordgårdsbrygga ved Brottet. Det er m.a.o. en skikkelig sliter, ja en institusjon i kommunikasjonen mellom Vesterøy og Spjærøy, Hvaler kulturvernforening ønsker å hedre gjennom å kalle opp den nye hytta etter Munda.

 
Det forlatte stenbruddet "Brottet"( rundt 100 m unna) er bygd om til amfi med en rekke forestillinger i sommerhalvåret. De koselige røde stuene ga i sin tid stenhoggerne tak over hodet i dårlig vær. Kystmuseet Hvaler og gamle Spjærøy kirke ligger i nærheten. Det er anlagt en lekeplass (Kystlekeplassen) i havneområdet nedenfor kystledhyttene med en avdeling på kystmuseet like ved. Rett nedenfor hyttene er det en fint opparbeidet strand med ny badeplattform til disposisjon. Ved brygga ligger to restaurerte eker (robåt) som fritt kan benyttes. I det gamle stenhogst-felt i høydedraget rett sør for hyttene er det anlagt en bål-og grill-plass. Fra denne plassen er det flott utsikt over Skjelsbusundet, hovedleden mellom Fredrikstad og den vakre Hvaler-skjærgården


TRANSPORT

Det er enkel tilgang til hyttene både sjøveien og fra landsiden. Kystledhyttene har egen brygge. Bilvei går helt fram til hytta som har merket parkeringsplass til EN bil pr hytte. Øvrige biler må settes på parkeringsplassen ovenfor kystmuseet. Det er ikke mulig å plassere campingvogn ved hyttene.
Hytta ligger i kort avstand fra fylkesvei 108. Her er det gode bussforbindelser både til Fredrikstad og Oslo.

Kystledens hytter gir muligheter for tradisjonelt og enkelt friluftsliv langs kysten.


Gullholmen fyr

Endelig har Gullholmen fyr blitt en del av Kystleden. Det har vært både vedlikehold og utleie av fyret i mange år allerede, men nå blir altså den stolte veiviseren utenfor Jeløy en del av det offisielle nettverket av kystledhytter. Fra sommeren 2016 er det mulig å booke feriedager på fyret. Følg med på Oslofjordens Friluftsråd sine nettsider om dette. 

 

Litt historie

Gullholmen fyr eller Guldholmen fyr ligger på den lille øya Gullholmen rett utenfor Jeløy i Oslofjorden i Moss kommune i Østfold. I dag består fyret av et 8 meter høyt glassfibertårn, foran den gamle fyrbygningen. Her på Østfolds vestligste punkt kan du tilbringe en dag, eller leie rom og bli over flere dager.

I 1891 ble det utarbeidet en oversikt over behovet for nye fyr og tåkesignaler i Oslofjorden. I forslaget inngikk et fyr med tåkesignal på Gullholmen vest for Jeløya i Moss. Nødvendige midler ble bevilget i budsjettet for 1893/94.

Gullhomen fyr sto ferdig og ble tent den 15. september 1894. Fyrstasjonen med tåkesignal her på Østfolds vestligste punkt, ble opprettet i 1894, og i 1930 ble det installert en nautofon. Gullholmen fyr ble automatisert og avfolket i 1984 og erstattet med en fyrlykt av plast sørvest for fyret. Gullholmen er et av de første fyrene Kystverket avhendet. Det gamle fyret ivaretas i dag av Stiftelsen Gamle Guldholmen fyr. Her kan du leie rom og tilbringe late dager med bading, fiske og turer på fjorden med båt.

Navnet til tross, finner vi på Gullholmen et annet og langt mindre verdifullt metall enn det edle og gule. Det er altså ikke funnet
gull på Gullholmen, men derimot oksidert kobber. Metallet finnes i kalsittårer i basalt. Oppe i berget på sørsiden er det en hule innunder en berghammer, som er stor nok til at to voksne kan stå inne i den samtidig. 

Kilde: Wikipedia, Oslofjordens Friluftsråd, og Stiftelsen Gamle Guldholmen fyr.

Les mer om Gullholmen fyr på www.fyreneioslofjorden.no ->

 

Innlandsperlene - de koselige hyttene i Haldenvassdraget

 

OF har inngått et samarbeid med Haldenvassdragets Kanalselskap om booking av kystledhytter langs kanalen. 

Alle foto: Oslofjordens Friluftsråd ->

 

Fløterhytta

Fløterhytta kan leies inntil 5 sammenhengende døgn, og har 4 sengeplasser samt springvann.   

Fløterhytta ved Brekke sluser i Haldenvassdraget, en av Norges to kanaler. Det er et spektakulært skue å være tilstede under slusing. For å bli bedre kjent med kanalen som går fra Femsjøen til Ørje kan du gå inn på Kanalseskapets hjemmeside.

 

Hytta er utstyrt med strøm, to køyesenger (4 sengeplasser), kjøleskap, komfyr og alt nødvendig utstyr på kjøkkenet. Vann hentes i kran på Hovedhuset. Det er tilgang til dusj i sanitærbygget ved låven (parkeringen til sluseanlegget).

Når du leier hytta følger det med 2 kanoer som fritt kan benyttes. Årer finnes i hytta, og i alt 6 redningsvester i voksen størrelse. Barn må ha med egen vest (dette kan leies for en billig penge på alle brannstasjoner)

TRANSPORT

For å komme til Brekke sluser følger du vei 21 i ca 10 km fra Halden sentrum gjennom Tistedal og videre i retning Ørje. Ta til venstre mot Brekke sluser.

 

 

Fjøset - stemning fra en svunnen tid...

 

Fjøset kan leies inntil 5 sammenhengende døgn.  Fjøset er åpent 18. mars – 31 okt. 2016. Det er springvann i bygget, seks sengeplasser.

Hytta var tidligere uthuset til slusemesterboligen ved Strømfoss sluser. Strømsfoss ligger på en øy midt i vassdraget, og er et høyst levende kulturminne.

Hytta inneholder fult utstyrt kjøkken, oppholdsrom med køyesenger og toalett.

 
 

  
TRANSPORT

 Med bil tar det snaue halvannen time fra Oslo. Bilvei helt fram til hytta.

 

Flagghytta

Flagghytta kan leies inntil 5 sammenhengende døgn.    Flagghytta er åpen 18. mars – 31 okt. 2016. 7 sengeplasser.

 

Den lille laftede hytta ligger til på en høyde med flott utsikt over Bøensfjorden i Haldenvassdraget. Hytta har sovehems og et lite anneks rett ved hytta. Området hytta ligger i er bratt – barn må passes på.

TRANSPORT

Følg E-18 til Ørje. Kjør sørover på riksvei 843. Sving til høyre på riksvei 124 mot Rakkestad. Kjøretid fra Oslo er ca 1 time og 20 minutter

 

 

 

Smia - gjeddefiske og sus av tømmerfløting

Hytta "Smia" ligger riktignok i Akershus, men er en del av nettverket i Haldenkanalen, så vi tar den med :-)    Smia er åpen 18. mars – 31 okt.  2016. 6 sengeplasser. Springvann i servicebygg kun 100 meter unna. Smia kan leies inntil 5 sammenhengende døgn. 

 
 


Smia ligger idyllisk til i nordenden av Skulerudsjøen i Haldenkanalen. Hytta er smakfullt innredet, utstyrt med strøm, elektrisk oppvarming, komfyr, kjøleskap og fullt utstyrt kjøkken. Det er soveplass til 3 personer nede (familiekøye) samt 3 madrasser på hems. Vann hentes i servicebygg ca. 100 meter fra hytta, der er det også tilgang til WC og dusj.

Det er gode fiskemuligheter i Skulerudvann både fra land og med båt. Rett ved hytta er det utsettingsrampe som mot avgift kan benyttes for utsetting av egen båt fra henger. Smia var tidligere del av et endepunkt på Aurskog-Hølandsbanen, og det er mange spor etter tømmerfløting og passasjertrafikk.

 
 TRANSPORT
For å komme seg til Skulerud er det best å benytte bil, kollektivtilbudet er svært begrenset. Dersom utgangspunktet er nord for Oslo er det raskest å kjøre til Bjørkelangen via Lillestrøm og Fetsund, deretter følge vei 115 / 125 til Skulerud.
Dersom utgangspunktet er sør for Oslo vil det lønne seg å kjøre E18 til Ørje, og derifra følge skilting mot Skulerud (vei 21 og 125).

Ved hovedveien (125) er det skiltet til Smia enten du ankommer nordfra eller sørfra. Hold til venstre forbi tømmerkrana ned til hytta. Det er lovlig å parkere rett utenfor hytta, dog ikke slik at veien blokkeres, eller på plassen mot vannet.

 

Kart over alle kystledhyttene i Østfold

 

Klikk på den enkelte hytte for å lære mer.