Back to All Events

Joddski - Gamlebyen Kulturhus

Joddski-Glasshuset-01.jpg

Joddski, artisten tidligere kjent som Jørg-1 er en av norsk hiphops virkelige veteraner. Som 50 prosent av hiphopduoen Tungtvann slo han igjennom ved årtusenskiftet, og etablerte nesten egenhendig norskspråklig rap som en sjanger å ta seriøst.

Før Tungtvann slo igjennom med festlåta “Ubudne Gjesta”, og det påfølgende albumet Nord og ned, var ikke rap på norsk noe man tok fikk respekt av å beherske.

4 album, 1 dvd, et par ep’er, noen mixtapes og godt over 500 konserter (fra Roskilde til Svalbard) senere la Tungtvann opp, i 2007. Da hadde de rukket å vinne språkpriser, være husband på NRK-suksessen Åpen Post, havne i norskpensum på gymnaset og etablere seg som en av norsk hiphops virkelige tungtvektere. Avskjedsturneen foregikk for utsolgte hus over hele landet, og samleplata 96% solgte mer enn anstendig for et kompromissløst rapband fra nord.

 På by:Larm i 2009 sto Jørg-1 fra Tungtvann opp fra de døde under navnet Joddski, akkompagnert av fullt band, og med inspirasjon fra både reggae, rock og andre sjangre etablerte han seg på nytt som soloartist.

Med deltakelse i TV2s Det Store Korslaget ble han introdusert for det bredere lag, spesielt nord for Røros, og via tolkninger av blant annet The BlackSheeps sin “Oro Jaska Beana” opplevde han allsang på konsertene lenge før han ga ut sitt første offisielle album Krig & kjærlighet i 2010.

Denne plata var tydelig reggaeinspirert, men Joddski fulgte utviklingen til bandet sitt Staalfrokost, og slapp i 2011 den langt mer rocka Bensin på bålet.

I 2012 ga Joddski ut sitt foreløpig siste album Aggrokultur under navnet Hålogalandslaget, et samarbeide mellom han og Harstad-rapper RSP. Aggrokultur var elektronisk basert og inspirert av dubstep og grime, og Joddski var kommet full sirkel.

I 2013 tok Joddski en pause fra artistvirke og fokuserte på bookingvirksomhet, Raggabalder dj-team og freelancejournalistikk.

I 2014 gjenforentes Tungtvann for et knippe konserter, deriblandt et utsolgt Rockefeller. Året etter kom Joddski tilbake med et brak. Han ga ut “Bygdedyret” oktober 2015. Videoene til “Bjørn Sundquist” og “Den Vanskelige Tida” fra nevnte “Bygdedyret” gikk sin seiersgang i sosiale medier og Joddski var tilbake for fullt.

I 2016 slapp han albumene ”Han Far” og ”NRS”, sistvnevnte et samarbeid med Norges hiphop-gudfar Tommy Tee.

I 2017 kom hans første bok, Full sirkel på Cappelen Damm. I boka har Jørgen reist til USA og besøkt 21 av sine barndomsidoler, som hver får sitt eget kapittel, der Jørgen intervjuer dem, og forteller om deres innflytelse, både på han og andre. Dette ble fulgt opp av en bokbadturné, som også var innom diverse litteraturfestivaler.

 I 2018 headlinet han Blåfrostfestivalen hvor han for første gang produserte sitt nye prosjekt «Glasshuset», som er produsert av Salvador Sanchez. Første singel, «Gata», samplet Halvdan Sivertsen, og fikk remixer med Pant, Pumba, Klish og Foad Noor.

 

Neste singel «Dumsnill», med Mats Dawg, kommer i juni, og en tredje singel kommer i august, før albumet slippes i høst.  

 

Med «Glasshuset» har Joddski vendt nesen hjemover, og spilt inn album hjemme i Bodø for første gang. Det ryktes at plata kommer i flere installasjoner, og at vi snakker en treårsplan for prosjektet.