Nå kan du fråtse i sunne bær og grønnsaker

Akkurat nå er bær og grønnsaker på sitt beste, og det er ikke bare en luftig påstand, men fakta i følge sesongkalenderen for bær, frukt og grønnsaker. Østfold er blant landets største grønnsaksområder. De korte avstandene i det lille fylket Østfold gjør at produsenter og forhandlere har god og rask tilgang til det ferskeste av det ferskeste fra markens grøde.
Gode lokalproduserte og kortreiste sesongvarer er alfa og omega for innehaver Jarl Roger Johansen. De kortreiste produktene er selve premisset for å ha det som levebrød med å drive utsalg av delikatesser og kortreiste produkter gjennom sommerhalvåret.
 
 

Guttas Gårdsbutikk / Jordbærbua

På vei til hytta i Østfold befinner du deg ikke langt unna Guttas Gårdsbutikk. Dette er gårdsbutikken for deg som setter pris på god smak og kortreist kvalitetsmat. Utvalget varierer av naturlige årsaker i løpet av sesongen. Dette er en idyllisk gårdsbutikk med et variert utvalg av lokal frukt og grønt, samt et godt utvalg gourmetprodukter fra sydligere strøk.

 
 

Lokalproduserte og kortreiste sesongvarer er alfa og omega for innehaver Jarl Roger Johansen. Han har god kjennskap til området, og for flere år siden leverte han selv grønnsaker til plassen. For noen år siden fikk han et tilbud fra bonden han ikke kunne avslå, og resten er historie. Butikken har blitt drastisk utviklet til en populær gourmetbutikk som nå er inne i sin fjerde sesong.

 

 "Hver dag henter jeg blant annet nyskjært blomkål, nykål og gulrøtter kl. 5 om morgenen. Det skal være så ferskt som mulig!"

 

– Vi åpner for sesongen siste uke i april og holder åpent helt ut til siste helg i oktober. I den perioden selger vi et godt utvalg grønnsaker etter hvert som de blir klare for innhøsting. Frukt og grønnsaker er dyrket lokalt og plukket når perfekt modnet. Dette gir selvsagt bedre smak og kvalitet. For det er det det dreier seg om i denne butikken, å formidle varer fra lokale gårder og produsenter.


– Vi har en radius på omkring 6 km hvor vi henter varene våre, forteller Jarl entusiastisk. Vi henter varene selv hver morgen. Vi har bevisst ikke lager for grønnsakene våre, de skal være friske og er selvskjært og kuttet om morgenen. Hver dag henter jeg blant annet nyskjært blomkål, nykål og gulrøtter kl. 5 om morgenen. Det skal være så ferskt som mulig!

 

Vi må ikke glemme å nevne de smakfulle jordbærene. Alle generasjoner kjenner nok til Jordbærbua, og mange hyttegjester husker nok Jordbærbua fra barndommen av, med de deilige, saftige jordbærene til salgs over et par bord på 1980 – tallet. Siden Jarl tok over bedriften for fire år siden selges det fortsatt jordbær her. Faktisk er de størst på jordbærutsalg i hele Østfold! Det var naturlig å beholde navnet Jordbærbua siden ‘alle’ kjenner til den, forteller Jarl.

I tillegg til frukt og grønt er hyllene fulle av andre gourmetprodukter. Grønbersennep fra Sarpsborg, verdens beste wienerpølser og grillpølser fra Manstad Kjøtt, egg fra frittgående høns og Troll laks fra Engelsviken. Dyhre Gårds økologiske og konvensjonelle eplejuice finner vi også i hyllene. Dette er saft fra innhøstet frukt, med andre ord ikke frukt som er plukket opp fra bakken. Bokstavelig talt helt rått!

Av utenlandske delikatesser kan gårdsbutikken friste med herligheter fra Italia, Hellas og Spania. Der i blant eggepasta fra italienske Montegrappa, italiensk is fra G7, Sacla pastasauser, deilige oliven og olivenoljer, for å nevne noen av produktene. Butikken har også en stor blomsteravdelingen med godt utvalg.
Guttas Gårdsbutikk er veldig engasjert på Facebook og er flinke til å legge ut bilder.
– Vi har også et samarbeid med en lokal jente fra Moss med matbloggen snikgjest.no. Hun kommer innom og henter produkter og lager mat ut av spennende oppskrifter som blir delt på Facebook-siden vår, forteller Jarl. Her kan kundene finne inspirasjon til å lage noe nytt og spennende. Som oss er hun opptatt av at råvarene er viktigst.

 

Guttas Gårdsbutikk ligger sentralt til på Råde, men det er nok noen hyttefolk som oppdager skiltet litt sent og tenker at her skulle vi dratt innom. Skiltet til butikken kommer litt brått på, men: Når du kommer med bil fra Oslo, ta første avkjørsel til Råde og Fredrikstad etter Rygge flyplass. Ta til venstre i første rundkjøring, og etter noen meter ser du skiltet Jordbærbua til høyre.

 
 
 
 

– Målet vårt er å tilby kundene våre de beste råvarene. Dette er en opplevelse som bringer glede og tilfredsstillelse for oss, våre kunder, og ikke minst våre leverandører og alle som jobber med oss i bransjen, avslutter Jarl.
Praten sitter løst i butikken, og det er en hyggelig opplevelse å handle her. Ta turen innom Guttas Gårdsbutikk og få en herlig matopplevelse!

Blåbær er godt for deg

Det er nesten ikke grenser for hva det velsignede lille blå skogsbæret kan beskytte deg mot.

De siste årenes forskning viser til at blåbær er supernæringen fremfor noe - som trolig kan hjelpe mot både Alzheimer og demens, Parkinsons, kreft, luftveis- og urinveisinfeksjoner, hjerte- og karlidelser og diabetes. Forklaringen er blåbærets høye innhold av antioksidanter: 8,23 mmol pr. 100 g, mens for eksempel blomkål har 0,23 og agurk 0,05.

Naturlige søte

Som næringsmiddel inneholder bærene omkring 10% sukkerstoffer, rikelig med fruktsyrer, fiber, antioksidanter og et blått fargestoff Myrtillin. Fargestoffet myrtillin i blåbær mener man påskynder gjenoppbygningen av synspurpur, det er grunnen til at nattesynet bedres hvis du spiser blåbær regelmessig. Konsentrat av blåbær er blitt brukt som tilskudd til flygere og andre som trenger ekstra godt nattesyn.

Sukkerinnholdet er stort i blåbær, derfor er den mild, god på smak og svært næringsrike. Den egner seg godt til saft og du kan også lage god vin av blåbær. Blåbær er så søte at du egentlig ikke trenger å tilsette sukker. Lager du saft trenger du heller ikke finrense bærene. Det er bare sundt at en del blader følger med, da de også er rike på antioksidanter.

Hyttenaboens oppskrifter til blåbærparadis

Bilde-7.jpg

Ostkake med blåbær

 

Bilde-6.jpg

INGREDIENSER

Du trenger:

En rund kakeform (24 cm I diameter)

En elektrisk håndmikser

 

Bunnen:

165g havrekjeks

50g havregryn

100g smeltet smør

200g blåbær

 

Fyllet:

850g kremost

225g sukker

5ts hvetemel

5ts vaniljesukker

4 egg

Pyntebilde-2.jpg

SLIK GJØR DU

1.       Varm opp ovnen til 150 grader

2.       Knus kjeksen med en food processor (eller legg i en pose og knus med kjevle). Legg bakepapir i formen (gjør det veldig mye lettere å få kaken pen på serveringsfatet senere). Bland i havregryn og smeltet smør. Legg blandingen i kakeformen og mos den jevn i bunnen av formen. Settes deretter i kjøleskapet mens du lager fyllet.

3.       Med en håndmikser, bland kremost, mel, sukker og vaniljesukker. Ha deretter i et egg av gangen til blandingen er godt blandet sammen.

4.       Ta ut kakeformen av kjøleskapet og legg 2/3 av blåbærene på bunnen. Hell deretter over fyllet. Rist litt på kakeformen slik at det ikke ligger noen luftlommer i formen, og blåbærene blir fordelt jevnt.

5.       Sett kakeformen på midterste ribbe i ovnen og stek i 1 time og 15 minutter. Sjekk fargen (skal være lys brun). Konsistensen skal være litt løs på midten av kaken. Hvis kaken sjelver når du rister lett på kakeformen, skru ned varmen og stek i yttligere 15 minutter.

6.       Når kaken er ferdig stekt, la den stå i formen og avkjøl i ca en time. Plasser deretter resten av blåbærene på toppen av kaken. Dryss litt melis på toppen like før servering. 


Hyttenaboens fristende blåbærpannekake

 

Blåbærpannekake har sin opprinnelse fra enten USA eller Canada på begynnelsen av forrige århundre. Du må regne med litt søl av blåbær når gjengen sitter rundt bordet og spiser denne deilige kaken. Derfor er det en god tradisjon å dekke hele spisebordet med avispapir. Blåbærpannekake smaker helt nydelig og veier godt opp for at bordet ikke ser så elegant ut med avispapir.

Du trenger:

2 egg

3 ss sukker

½ ts salt

3 dl hvetemel

5 dl melk

2 ss smeltet meierismør

2 ss sukker

4 dl blåbær, fra skogen eller frysedisken

SLIK GJØR DU

Kok blåbærene opp med sukkeret og sett til side. Knekk eggene i en bolle og rør inn sukkeret og saltet. Ha i en spiseskje mel, så litt melk og rør glatt, så en spiseskje mel til og litt mer melk. Slik holder du på til du er tom for både mel og melk. La røren stå litt. Ha i det smeltede smøret like før du skal til å steke. Stek pannekakene pent brune med en liten klatt smør for hver pannekake. Legg de oppå hverandre med blåbærsaus eller syltetøy mellom hvert lag. Skjær i snipper og server. Leppene blir goth-farget, men det er det verdt.