Ja, fy for noen ekle grøss. Det er jo slik det gjerne har blitt, at sterke virkemidler må til for å vekke folks oppmerksomhet om en sak. Vi synes at musikalen "Den hvite dame" på Fredriksten festning fortjener all den oppmerksomhet den kan få.

 
 

Prosjektleder for forestillingen, Marita Rognøy, lanserte ideen om å sette opp en familiemusikal basert på sagnet om spøkelset på Fredriksten festning, "den hvite dame".

For snart ett år siden ble det arrangert audition til familiemusikalen. Tidlig i vinter kunne medvirkende i musikalen samles og forberede prosjektet samt gjennomgå intens øving i månedene frem til august hvor det skal spilles 10 dager på rad - alle dager med start kl. 23:00 i indre festning.

Hele ensemblet til forestillingen består av en rekke profesjonelle skuespillere og profesjonelle musikere, samt en rekke statister/amatører.  Det er blitt samlet inn gammelt tøy, og kostymesyer har laget over 100 kostymer fra tidlig 1800-tallet. 

Intensjonen med prosjektet "Den hvite dame" er at familiemusikalen skal bli et årlig arrangement på Fredriksten festning om sommeren.

Den gode historien, og at forestillingen skal spilles i det vakre indre festningsmrådet, er nok viktige faktorer som gjør at publikum kan ha glede av denne forestillingen hvert år fremover.

Tomas Glans har nylig hatt koreografi både på publikumssuksessen Billy Elliot på Folketeateret i Oslo, Spelet om Hellig Olav og nå sist, Are Kalvø og Ingrid Bjørnovs musikal ”Halve Kongerike” på Det norske teatret.

Les nedenfor om forberedelsene til musikalen

 

Et par måneder før premieren tar vi en prat med prosjektleder og damen bak ideen, Marita Rognøy:

Fredriksten festning i Halden er et populært sted å besøke om sommeren. Festningen fra 1661 har mange spennende områder. Både små og store synes det er spennende å høre historien om den hvite dame, som
angivelig går igjen på festningen.

Selv om Fredriksten festning bruker den hvite damen som attraksjon, og guidene forteller om henne ved omvisning, har det ikke vært så mye markedsføring utover dette. Inntil nå. Årets storsatsing på Fredriksten festning er familiemusikalen Den Hvite Dame.

Lokalbefolkningen i Halden leverte inn tekstiler til kostymene.


– Jeg flyttet tilbake til Halden med familien for åtte år siden. Etter flere år i næringslivet med jag og mas bestemte jeg meg for å gjøre noe helt annet. I 2013 fikk jeg muligheten til å starte kafeen Den Gamle Kommandant inne på festningsområdet. Det sies at Den Hvite Dame jobbet her som tjenestepike i 1820, og bodde på loftet i lokalene våre her, og det var i løpet av sommeren 2014 at ideen om et teaterstykke på festningen virkelig slo rot. Festningen har også vokst seg større og større som kulturarena de siste årene, og dette er et spennende prosjekt å være med på, forteller Marita.

 
 
Flittige elever hjelper til med å sy kostymene.

Med meget begrensede midler har Marita og mannen Aasmund Kaldestad klart å få sving på prosjektet.
– Vi har fått sammen et godt team med veldig forskjellig bakgrunn, forteller Marita. Selv har hun opprinnelig bakgrunn fra næringslivet, mens mannen hennes, Aasmund Kaldestad, er den kunstneriske av dem.

Aasmund er en godt kjent tenor fra blant annet Beat for Beat, Nordic Tenors og Tenorane. Sammen har de klart å hente inn de beste av de beste medspillerne i produksjonen. Marita har selv skrevet et grovmanus på stykket, basert på de ulike mytene om Den Hvite Dame. Hanne Hagerup, barnebarnet til Inger Hagerup, har deretter skrevet det om til det endelige manuset. Det er morsomt at manuset også har inkludert detaljer fra den tiden stykket handler om, som det at ølet spilte en stor rolle da vannet var forurenset på den tiden.

 


Folk har hevet seg rundt og hjulpet til med blant annet tekstiler og skotøy til kostymene.
– Vi er utrolig heldige som har fått med oss Lillian Baur fra Den Norske Opera & Ballett som kostymeansvarlig for å lage de rundt 80 kostymene til forestillingen, forteller Marita. I tillegg har elever fra Glemmen videregående skole hjulpet Lillian med å sy noen av kostymene.

Musikken
Aasmund har komponert alle sangene selv, med hjelp av den engelske komponisten Matthew Reeve, som blant annet har bakgrunn fra West End i London.
– Det blir masse flott musikk i stykket, forteller Marita entusiastisk. Hun forteller at sangen ‘Løytnantens tango‘ er en av hennes favoritter.

 
 

Utendørs forestilling
Forestillingen kommer til å bli spektakulær. Indre Festning har ikke tidligere vært brukt som arena for forestillinger. Gleden var derfor stor da kommandant og øverste sjef på festningen, Dag Strømsæther, ga klarsignal til å bruke arenaen til forestillingen. Arenaen er i en setting fra 1820 med plass til ca. 500 gjester.

Produksjonsteamet i action med Tomas Glans i spissen.


– Vi er godt i gang med å få satt opp en 3 etasjes scene som vil stå klar i god tid før dørene åpnes til premiere. Forestillingen skal spilles utendørs kl. 23 på grunn av lyseffektene, forteller Marita.
– De siste bitene begynner å falle på plass, og drøyt 80 roller er dekket. Vi har hentet inn ekspertise fra Operaen og Kaptein Sabeltann, til blant annet hjelp med stunthopp og dagbøker med spesielle egenskaper, forteller Marita hemmelighetsfullt.

Store navn blant skuespillerne
– Det var viktig for oss å sikte høyt blant skuespillere. Vi har vært så heldige å få med oss Nina Hammarklew med hovedrollebakgrunn fra svenske Mamma Mia, My Fair Lady og Les Misérables. Skuespiller Jonas Fuglevik Urstad er den andre hovedrolleinnhaveren med bakgrunn fra musikalen ´Halve kongeriket. Norsk politikk – The Musical´, i tillegg til rollen som Anthony i ´Sweeney Todd´, begge ved Det Norske Teatret. Vi er også takknemlig for å ha Ann Kristin Andersen som produsent og Tomas Glans som regissør.
Tomas har blant annet erfaring som koreograf for musikalsuksessen «Billy Elliot» på Folketeateret.

– Tanken og målet er at stykket skal få en årlig oppfølging hvert år, forteller en forventningsfull Marita. – Selv om forestillingen starter sent på kvelden er det viktig å få frem at dette er en familieforestilling som vil passe for barn fra sju år og oppover, avslutter hun.